Blog

FabLab Experience po půl roce: úspěch u nás i za hranicemi

Laboratoř na kolečkách FabLab Experience má za sebou šest měsíců cest, tisíce návštěvníků a stovky účastníků workshopů. Obrovské uznání získala i od profesora z MIT, který stál za vznikem digitálních dílen.

Brněnská digitální dílna FabLab funguje už déle než dva roky. Aby si mohli přístroje osahat i studenti z ostatních měst a krajů, doplnila ji před půl rokem mobilní zážitková laboratoř FabLab Experience. Pokud vás zpráva o jejím vzniku minula, prozraďme jen to, že si zde mohou návštěvníci prohlédnout, poznat a vyzkoušet řemeslné nástroje pro digitální éru. Vše se přitom odehrává v návěsu kamionu postaveném na míru přímo pro zážitkovou laboratoř.

Špičkový zážitek pro každého

Návěs ukrývá například moderní Delta 3D tiskárnu umožňující rychlý a přesný tisk, laserovou řezačku, která nabízí i bezdotykové gravírování skla nebo kamene či robotické rameno AUBO i5. Je pro nás velkým potěšením, že právě naše rameno patří podle anonymního dotazníku mezi učiteli k nejoblíbenějším strojům, které by rádi používali i ve škole při výuce.

Mobilní laboratoř za půl roku zavítala do celkem 37 škol. Navštívilo ji 6000 studentů a dalších 800 se zúčastnilo tvůrčích workshopů. Kromě toho získala fantastický ohlas také v zahraničí. Inspiraci v jejím fungování hledaly delegace z USA, Belgie či Súdánu. Neil Gershenfeld, americký profesor z MIT a otec samotné myšlenky digitálních dílen, dokonce označil českou FabLab Experience jako tu nejlepší mobilní výukovou laboratoř, kterou kdy viděl.

FabLab Experience Teaser

AUBO, robot blízké budoucnosti

V AUBO věříme, že vzdělávání má obrovský smysl. Stali jsme se proto partnery projektu FabLab Experience a jako jednu z technologií zítřka jsme zde představili našeho kolaborativního robota AUBO i5, který pomáhá v širokém spektru výrobních procesů. Zvládne obsluhovat stroje, dávkovat a odměřovat, plnit či vyskladňovat, asistovat při montáži nebo se podílet na testování produktů. 

Robotizace a automatizace je trend, o němž je každým dnem víc a víc slyšet. Všímají si toho už nejen inženýři, ale i ekonomové, kteří podle stupně robotizace posuzují připravenost firem či národních ekonomik na výrobu budoucnosti. Dokládá to třeba i loňská zpráva poradenské společnosti Deloitte. Kolaborativní robot AUBO i5 je přesně ten parťák, který zvýší efektivitu v mnoha typech provozů a investice do něj se brzy vrátí.

Poznejte kouzlo techniky

To, že bychom neměli zaspat věk robotizace, je další z důvodů, proč jsme se rohodli s FabLabem spolupracovat. Experti již řadu let upozorňují na to, že technickým oborům scházejí studenti. Jejich nedostatek se pak projevuje i na trhu práce, kde technické firmy zoufale hledají schopné absolventy. Podle odhadů některých odborníků jsou to až statisíce lidí. 

Studium technického oboru je přitom atraktivnější než kdy dříve. Studenti mají jistotu uplatnění na trhu práce a mohou očekávat slušné finanční ohodnocení. Kolaborativní robotika navíc dokazuje, že technika může být i zábava. Našeho robota AUBO i5 si tak budou moci návštěvníci FabLab Experience vyzkoušet i v roce 2020. Věříme, že tím alespoň trochu přispějeme k tomu, aby byla technika mezi nastupující generací opět v kurzu.

A
U
B
O

Máte dotaz? Ozvěte se nám!