Firemní novinky

Kolaborativní roboti ve FabLab Brno

Vyrob, vytiskni, vyzkoušej, seznam se – to jsou hesla, která charakterizují první otevřenou digitální dílnu v Brně. My ve FabLabu seznamovali – s kolaborativními roboty.

fablab_logo.png

Registrovaní členové mohou do otevřené dílny chodit zhmotňovat své nápady a to buď jen tak pro sebe nebo pro své začínající podnikání. K dispozici mají spoustu přístrojů a zařízení, které doma jen tak nenajdete jako CNC frézku, laserovou řezačku, 3D skener a další. První český FabLab má otevřeno 24/7 a tak je vybavení neustále k dispozici pro členské realizace.

Nám se myšlenky FabLabu velice zamlouvají a tak jsme se rozhodli tuto organizaci podpořit a úzce s ní spolupracovat. Sympatický nám je zejména cíl „..., seznam se“., který chceme naplňovat i my v rámci strategie šíření všeobecné gramotnosti v oblasti robotizace. Věříme, že regiony s vysokou mírou připravenosti v této oblasti budou v budoucnu velice vyhledávané. Nedostatek lidí pro výrobu je všudypřítomný. Také v Asii začíná docházet k velkému tlaku na výši mezd, což může evropské výrobce přimět k přehodnocení svých aktivit v této oblasti. Evropské regiony, s vysokou mírou znalosti a připravenosti na robotizaci výroby, mohou pro tyto firmy znamenat zajímavou alternativu výroby za rozumné náklady.

Odbourávání strachu z robotizace, šíření povědomí a výuka programování robotů je naše hlavní mise a cesta k podpoře celého našeho regionu. Jako první krok naší spolupráce jsme tyto služby nabídli členům FabLabu, přičemž projevený zájem nás opravdu příjemně překvapil. Hned první týden jsme zorganizovali jednu přednášku a 5 workshopů na téma kolaborativní robotiky. Věříme, že se brzy podaří naši spolupráci rozvinout a ve FabLabu budou mít svého vlastního kolaborativního robota AUBO, aby i ti, na které se nedostane v našich workshopech, se mohli přesvědčit o tom, že AUBO je prostě prima parťák.

A
U
B
O