Veletrhy a výstavy

Kobot AUBO ve FabLab Experience

V JICu sestrojili digitální pojízdnou laboratoř FabLab Experience, která má za úkol propagovat vědu a techniku ve školách. Z výběru techniky pro laboratoř měli tvůrci těžkou hlavu, nicméně kolaborativní robot AUBO zde nemohl chybět!

Digitální laboratoř FabLab v Jihomoravském inovačním centru (JIC) už funguje dva roky. Podobně dlouho trvá i naše vzájemná spolupráce (psali jsme o tom zde). Autoři projektu se nově rozhodli dát laboratoř na kola. Zatímco do FabLabu přišlo za rok tisíc lidí, pojízdná laboratoř má ambici obsloužit každý rok desetkrát tolik zájemců, což je zhruba šedesát škol.

Projekt, který vznikl na Jižní Moravě je světovým unikátem, což potvrdila i Mezinárodní FabLab asociace. Na 44 metrech čtverečních pojízdné laboratoře se vměstnalo 10 špičkových přístrojů a 15 míst k sezení. Výroba kamionu stála 8 miliónů korun, další 4 milióny stály pořízené přístroje. Jsme rádi, že mezi zvolené přístroje se dostal i náš kolaborativní robot AUBO i5. Kolaborativní robotika jistě patří mezi technologie budoucnosti a je tak vhodné s ní nastupující generace seznamovat.

Seznamování studentů s technikou laboratoře bude probíhat při dopoledních komentovaných prohlídkách, v odpoledních dobrovolných workshopech si v ní pak mohou stroje vyzkoušet v praxi a odnést si domů i drobné výrobky. Po třech dnech strávených u jedné školy se kolos zase vydá na cestu. Program kamiónu FabLab Experience je již nyní naplněn až do konce června. Aby ne, tato úžasná přehlídka moderní techniky je pro žáky zcela zdarma. Školám se stačí jen zaregistrovat.

Tak na viděnou ve FabLab Experience!:-)

A
U
B
O