Blog

Praktický návod jak začít s robotizací

Na téma automatizace a robotizace se již vedla diskuze snad v každé firmě. Z praxe ale víme, že nejobtížnější fáze nastává, když se má udělat první krok. Jednoduše je těžké se rozhodnout, kde začít. Pro pomoc v takových situacích jsme připravili jednoduchý návod, který pomůže s prioritizací, plánováním a samotnou exekucí jednotlivých projektů.

190606_313_web.jpg

Zaměřte se na jednoduché úkoly

Toto je klíčové doporučení. Cílem by mělo být snažit se nejprve s robotikou seznámit. Mít osobní zkušenost, která umožní přemýšlet více ”roboticky”. Pouze při prvotní orientaci na jednoduché úkoly máte jistotu, že projekt nakonec zrealizujete a budete tak mít do budoucna na čem stavět. Často se totiž setkáváme s tím, že zákazník ve snaze maximálně vytížit robota, klade na plánované robotické pracoviště přemrštěné nároky. Je potřeba si uvědomit, že člověk jsou vlastně dva roboti (ruce) a dvě kamery (oči) v jednom zařízení. Robot sám o sobě je “pouze” jedna paže. Již z tohoto základního rozdílu vyplívá, že není správné navrhovat robotické pracoviště s představou, jak by jednotlivé výrobní úkony prováděl člověk.

Při konfrontaci s realitou tento přístup většinou selhává a vede k frustraci.

Jak tedy na to? Vyjděte do výroby a cíleně hledejte činnosti, které se často nemění, kde výrobky jsou pracovníkovi dodávány v přesné poloze a orientaci, nebo kde je pracovník nucen dělat přesnou či fyzicky náročnou práci. Při hledání se nesoustřeďte jen na pracoviště s vidinou kompletního nahrazení pracovníka ale i jen jeho dílčích úkonů. Kolaborativní robot byl navrhnut a vyroben pro práci s lidmi ne zásadně místo nich. Snadnou reorganizací práce tak lze dosáhnout toho, že pokrytí i dílčího úkonu robotem umožní na lince zbývající práci přeorganizovat mezi nižší počet pracovníků. Pokud takovou činnost najdete, poznačte si ji. Jedná se totiž o vhodného kandidáta na automatizaci.

DSC_5091.jpg

Vytvořte seznam podle vytíženosti pracovníka

Jakmile máte vytvořen seznam činností vhodných k automatizaci, je na čase zhodnotit, se kterou z nich je nejefektivnější začít. Jednotlivé činnosti si seřaďte podle toho, jak moc daného pracovníka na stanovišti vytěžují a kolik lidské síly by se tedy při instalaci kolaborativního robota ušetřilo. Do čísla zohledněte i počet směn na daném pracovišti.

* Příklad: Pokud pracovníka činnost vytěžuje na 100 % a pracuje se na ní tři směny, tak vám ohodnocení vyjde 300 %.

Výsledný seznam seřaďte sestupně.

Spočítejte návratnost investice

Výslednou částku porovnejte s cenou vhodného kolaborativního robota. Například s cenou našeho nejprodávanějšího modelu AUBO i5 – 18 500 EUR.

Je výsledné číslo vyšší než cena robota? Skvěle, robotizace se vůbec nebojte. Výrobce garantuje roční záruku. Neexistuje tedy možnost, že by se vám investice nevyplatila.

* Příklad: Zaměstnanec vykonávající jednoduchou a monotónní prací ročně vyjde v nákladech na mzdu (superhrubá mzda) okolo 500 tisíc korun. Kolaborativní robot, který zvládne manipulovat s předměty do 5 kg a má dosah 924 mm stojí stejně. V jednosměnném provozu je tedy návratnost investice něco přes jeden rok, v tom třísměnném pak pár měsíců.

Naše výpočty návratnosti investice samozřejmě platí pouze v případě, že se zaměstnanec 100 % svého času stráveného v práci věnuje výrobní činnosti. Realita je však často jiná, jak dokládá například studie společnosti truconneXion, která daný jev dlouhodobě sleduje a ze které se můžeme dozvědět, že lidé se v práci věnují soukromým aktivitám téměř 2h denně. Reálná návratnost investice do robotizace se tak ve skutečnosti ještě více urychluje.

Vyzkoušejte tento návod i u vás!

Vaši pracovníci se již těší na přeřazení na kreativnější pozice v rámci vaší společnosti. Vysvoboďte je z úmorné stereotypní činnosti, snižte fluktuaci a zvyšte všeobecnou spokojenost na pracovišti.

Nudnou práci raději přenechte neúnavným kolaborativním robotům.

A
U
B
O

Nalezli jste díky našemu návodu vhodnou činnost pro robotizaci?

Ozvěte se nám, rádi Vám s projektem pomůžeme.

Poptat nezávaznou konzultaci