Blog

Proč jsme se rozhodli dovážet čínské roboty AUBO do Evropy

Vše začalo v roce 2016, kdy korejská společnost KIRO oslovila ČVUT s nabídkou spolupráce. Náročný výzkumný projekt byl zaměřen na rozpoznávání objektu volně ložených v bednách a jejich následnou manipulaci pomocí automatizovaného robotického ramene – tzv „bin picking“.

Kinali_Logo_Color.png

K realizaci tohoto technicky i finančně náročného projektu měl být využít program Delta, který vyžadoval mimo jiné i zapojení českého komerčního subjektu. Univerzita se rozhodla oslovit brněnskou firmu KINALI – nyní hlavního distributora AUBO pro Českou republiku. Vzhledem ke specifickým požadavkům Korejců a rozdílného technického zaměření ČVUT z projektu nakonec sešlo, ale KINALI problematika „bin pickingu“ zaujala a už nepustila.

Bin_picking_detail.jpg

Na začátku byla výzva… a Popelka

Vzhledem k tomu, že pomáháme hlavně malým a středním firmám, jsme se rozhodli vyvinout vlastní „bin picking“ systém. Systém, který bude dostupnější než produkty konkurence a zároveň budou plně zachovány funkcionality, jednoduchost ovládání a snadná programovatelnost.

Systém jsme pojmenovali POPELKA

Hlavním parametrem při vývoji Popelky bylo najít robota, který má dostatečné technické parametry pro náš nelehký úkol – možnost integrovat robota i do těch nejnáročnějších aplikací průmyslové automatizace. Tento požadavek splňují pouze modely s podporou operačního systému ROS. Mezi dalšími kritérii byla například příznivá cena, díky které na výhody Industry 4.0 dosáhnou i malé a střední podniky.

 

Éra hledání, testování a papírování

Dlouhé měsíce jsme hledali výrobce, který by vyhovoval všem našim požadavkům (tedy plná podpora ROS v kombinaci s příznivou cenou). Pod rukama nám prošli co-boti z Dánska, Kanady, Německa a řady dalších zemí, až jsme narazili na AUBO – mladou a progresivní značku z Číny. Trochu skeptičtí jsme vyzkoušeli, co tito oranžoví dříči dovedou a výsledky nás ohromily.

Veškeré testy (tehdy 2. generace robota) proběhly nad rámec našeho očekávání a my se rozhodli roboty AUBO využívat v našich aplikacích. Překvapením pro nás nebylo pouze precizní technické provedení, ale také výborná podpora, komunikace a nadstandardní servis ze strany dodavatele.

V lednu 2018 jsme pomyslně „uzavřeli kruh“ a pod záštitou firmy brněnského KINALI jsme se stali exkluzivním distributorem robotů AUBO pro Českou republiku.

Klikněte zde a zjistěte, proč je AUBO doslova „trefou do oranžového“ i v prostředí vaší firmy.

 

A
U
B
O

Máte dotaz? Ozvěte se nám!