Blog

Automatizace v průmyslu: Vybrat kobota, nebo tradičního průmyslového robota?

Kolaborativní roboty se od konvenčních liší v mnoha ohledech, a přesto nejsou jejich přímými konkurenty. V některých oblastech se oba typy robotů doplňují, jinde řeší nevýhody toho druhého.

 Pokud nevíte, jestli vsadit na moderního kobota, nebo zůstat u tradičního průmyslového dříče, následující řádky jsou určené právě vám.

aubo_roboticke_rameno_1.jpg

Kolaborativní roboty – stvořené pro práci s lidmi

Od chvíle, kdy se vůbec první kolaborativní robot na světě pustil do práce a stal se důležitým prvkem průmyslové automatizace, uběhlo už přes 10 let. Za tu dobu prošly koboty velkým vývojem, staly se dostupnými a dnes mají pevné místo v mnoha aplikacích – nejen průmyslových. Hlavní podstata ale zůstala zachovaná. Kolaborativní roboty jsou navržené tak, aby mohly pracovat ruku v ruce s lidmi.

Odpovídá tomu jejich kompaktní konstrukce, snadný způsob ovládání a programování, mobilita a bezpečnost i v bezprostřední blízkosti. To jsou přednosti, které většina běžných průmyslových robotů nabídnout nedokáže. Pokud hledáte robotického pomocníka, se kterým můžete přímo kooperovat, bude kobot skvělou volbou.

shutterstock_1140794036 (kopie).jpg

Průmyslového robota novým kouskům nenaučíš. Nebo?

Průmyslové roboty se konstruují jako jednoúčelové stroje, které jsou naprogramované a technicky vybavené na jednu konkrétní činnost. Tu zvládají rychle a velmi přesně. Pokud byste se ale rozhodli v budoucnu konvenčního robota převelet na jinou práci, musíte počítat s finanční i časovou náročností.

Úprava běžného průmyslového robota bude vyžadovat technické úpravy a neobejde se bez pomoci specialisty, který stroj přeprogramuje. Náročný je i přesun na jiné stanoviště, kde je potřeba přepravit nejen těžký stroj, ale i bezpečností prvky, typicky klece.

Kobot – všestranný pomocník, který se rychle učí

Oproti průmyslovým robotům jsou koboty všestrannými pomocníky, kteří si poradí s řadou běžných operací. Jejich nasazení do ostrého provozu je otázkou několika dnů. Dokážou pracovat s mnoha nástroji a příslušenstvím, a tak umí předměty nejen uchopit, ale provádět i další související úkony.

Kolaborativního robota snadno použijete i na činnosti, jež typicky provádí roboty konvenční, ať už jde o broušení, leštění, lakování či svařování. Ovládání a programování kobotů je navíc jednoduché a intuitivní. Pomocí metody vedení robotické ruky naučíte kobota vykonávat svou práci a on bude jednotlivé kroky přesně opakovat.

Při jednoduchém programování navíc využijete i pokročilé metody rozšířené reality. Díky těmto vlastnostem kolaborativního robota snadno převelíte na jinou činnost, což vám přinese finanční i časovou úsporu. Koboty jsou navíc kompaktní, a tak je bez problémů přesunete i na jiné stanoviště.

→ Kobota naučíte novým kouskům i sami. Na přeprogramování běžného robota musíte povolat specialistu.

Požadujete rychlou implementaci? Vsaďte na kobota

Protože je implementace kolaborativních robotů jednoduchá, doporučuje se i provozům, které s průmyslovou automatizací nebo robotizací nemají žádné předchozí zkušenosti. Kobota jen přesunete na stanoviště, kde doposud stál lidský pracovník. Během chvilky ho naučíte požadované úkoly, aby se následně ihned pustil do práce. Hravě zvládne obsluhu stroje, povrchovou úpravu, kontrolu kvality a další činnosti.

→ Nasazení konvenčního robota vyžaduje časově náročnou přípravu. Implementace kobota je rychlá a technicky jednoduchá.

Zabezpečení konvenčních robotů se prodraží

Všechna průmyslová strojní zařízení musí být při práci bezpečná. Platí to jak pro běžné, tak pro kolaborativní roboty.

Průmyslový robot a bezpečnost

Vzhledem k povaze konvenčních průmyslových robotů je jejich zabezpečení náročné – zpravidla pracují s velkými díly a mají těžká ramena, která při kontaktu s člověkem mohou způsobit zranění. Aby tak v provozu pracovaly v souladu s normativními požadavky (dle ISO a dalších), typicky se umísťují do robustních klecí.

V provozech se také vyhrazují ochranné zóny a staví zábrany. Realizace těchto ochranných prvků je prostorově i finančně náročná, současně omezuje možnosti kooperace fyzických pracovníků s roboty a zhoršuje mobilitu zařízení.

Kolaborativní robot a bezpečnost

Protože kolaborativní roboty staví na principu přímé kooperace s lidmi, je jejich provoz bezpečný i z bezprostřední blízkosti. Koboty disponují řadou ochranných prvků a citlivých senzorů. V setině sekundy identifikují objekt ve své dráze a při kontaktu činnost ihned zastaví.

Eliminace provozních rizik je výrazně jednodušší a při správném návrhu je riziko zranění na pracovišti prakticky nulové. Nicméně i v případě zapojení kobota musíte vypracovat analýzu rizik. Bude-li pak např. manipulovat s nožem, bez ochranné klece se také neobejdete.

→ Běžný průmyslový robot patří do klece. Kobot je navržený tak, aby své pracoviště mohl (až na výjimky) sdílet s lidmi.

Průmyslové roboty vynikají silou i délkou ramen

Běžný průmyslový robot je obr s pořádnou silou. Nosnost a délka ramen – právě to jsou parametry, ve kterých konvenční roboty před kolaborativními vedou. Průmyslový robot může svým ramenem operovat i v rozsahu několika metrů a dokáže manipulovat s velmi těžkými obrobky a díly. Tyto vlastnosti se však zásadně promítnou nejen do velikosti a hmotnosti robota, ale také do jeho ceny.

V mnoha průmyslových provozech není požadavek na nosnost a dosah nijak zásadní. Pro manipulaci s menšími díly a obrobky jsou vhodnou volbou právě kolaborativní roboty, jejichž nasazení bude výrazně levnější. Z ekonomických důvodů jsou vhodnější volbou i na další operace, při kterých se s těžkými břemeny nemanipuluje, například na obsluhu strojů či kontrolu kvality.

Z hlediska nosnosti a dosahu ramene však dělají koboty velké pokroky. Například nový kolaboratívní robot AUBO i20 snese celkové zatížení až 20 kg a ramenem dosáhne do vzdálenosti 1,65 metru. Díky tomu je vhodný i pro přemísťování předmětů umístěných na EUR paletě.

Hlavní rozdíly mezi kolaborativními a průmyslovými roboty

Kolaborativní robot
Navržený pro práci s lidmi
Flexibilní
Snadné zapojení do stávajícího provozu
Programování a implementaci zvládne i zaškolený technolog
Díky bezpečnostním prvkům může být na společném pracovišti se zaměstnanci
Omezený dosah i nosnost ramene
Cenově dostupný – krátká návratnost (i do 1 roku)
Průmyslový robot
Navržený výhradně pro samostatnou práci
Jednoúčelový
Náročné zapojení do stávajícího provozu
Programování musí provádět specializovaný programátor
Vyžaduje ochranné zóny, klece a zábrany
Vysoká nosnost a dosah ramene i několik metrů
Nákladný – zpravidla delší návratnost v řádu let
A
U
B
O