Blog

Investice do robotiky trhají rekordy

Investice do robotiky trhají rekordy

Jaký byl vývoj největších světových trhů s průmyslovými roboty? A jak to vypadá v České republice? Nejrychleji přibývá kobotů – čím dál víc pracovníků má dnes v práci za kolegy nové kolaborativní parťáky.

190606_313_web.jpg

Velká pětka na světovém trhu s roboty

Čína je v průmyslové automatizaci na první pozici a jen loni zprovoznila víc robotických pracovišť než Evropa a Amerika dohromady. Bez robotů totiž ani miliarda obyvatel nezajistí, že zůstanete světovou jedničkou v produkci a exportu.

Japonsko zaznamenalo v posledním roce nový rekord v integraci robotů za celou svoji historii. Skvělý 21% roční nárůst je u vysoce automatizovaného průmyslu neuvěřitelný a je známkou stálé modernizace japonských výrobců.

USA letos poprvé předhonily Jižní Koreu a obě země zaznamenávají každoroční pravidelný růst. Obě země mají pro robotizaci velký potenciál, neboť jejich průmysl je zatím méně automatizovaný než japonský.

Německo, dominantní tahoun evropské ekonomiky je pátým největším hráčem na světovém poli robotiky. Většina německých robotů maká v automotive a rekordní nárůst o 26 % je důkazem, že Evropa může časem předhonit i asijské tygry nebo USA.

DSC_5104.jpg

Budoucnost není ve hvězdách, ale v robotech

Prognóza vývoje robotiky na příští tři roky je velmi příznivá. Mezinárodní federace pro robotiku (IFR) předpokládá ve svém reportu z roku 2019 každoroční 12% nárůst prodeje robotů a automatizační techniky. To znamená, že už v roce 2021 se zvětší populace robotů o dalšího půl milionu strojů.

Nejvíce robotů putuje do automobilového průmyslu. Tvrdý konkurenční boj nutí výrobce aut k investicím do nových technologií, k efektivnější kontrole kvality a pokročilejší průmyslové automatizaci.

Také ve výrobě hardwarových komponentů a elektroniky každoročně přibývá robotů, navzdory obchodní válce mezi USA a Čínou, která negativně ovlivnila poptávku na amerických trzích. Díky tomu se zpomalily investice nejen v samotné Číně, ale i v Koreji a Japonsku.

 

aubo_roboticke_rameno_integrace_1.jpg

Roboti vs. Koboti

Jak si stojí kolaborativní roboti v porovnání s průmyslovými? Jak si stojí kolaborativní roboti v porovnání s průmyslovými? Ze sumy prodaných robotů zaujímají koboti jen zlomek z celkového počtu kusů i objemu financí. Přesto se jich však v roce 2019 prodalo o 23 % více, než o rok předtím. Již šest let v řadě je tento trend stále výraznější, především ve srovnání s pomaleji rostoucím trhem průmyslových robotů. Koboty předurčuje k úspěchu jejich univerzálnost i flexibilita. Čím dál více firem na ně spoléhá při modernizaci nebo rozšiřování provozu právě kvůli rychlé návratnosti investice.

Koboti v Čechách a na Moravě

Česká republika patří mezi nadprůměrně robotizované země, jeden robot u nás připadá na méně než sto zaměstnanců. Pozornost firem se začíná zaměřovat na koboty. Dosud rekordně nízká nezaměstnanost nutí i konzervativní výrobce nahrazovat nedostatek lidí právě kolaborativními roboty. Modernizovat výrobu se vyplatí zejména v době očekávané ekonomické krize a efektivitu i nízké provozní náklady zajistí právě robotická pracoviště. Univerzální koboti AUBO jsou skvělou volbou pro rychlou modernizaci a podávají svou pomocnou oranžovou ruku každému, kdo chce předstihnout konkurenci.

Robotizaci neodkládejte

Automatizaci výroby a robotizaci se dnes nevyhne žádná firma, obzvláště ve světle událostí poslední doby, kdy díky zavřeným hranicím a karanténním opatřením chybí v provozech čím dál více lidí.

Nestačí vám jen držet krok s ostatními, ale chcete konkurenci předběhnout a náskok si udržet? Na to už mechanizované výrobní linky nebo jednoúčelové stroje stačit nebudou. Naštěstí je vám k dispozici kolaborativní robotika se svými šikovnými koboty. Ti se umí flexibilně přizpůsobit všem úkolům a požadavkům moderního průmyslu.

A
U
B
O